QUO VADIS CHORAL MUSIC 2023

September 14 – 17, 2023 | Peja, Kosovo

About your career choices as a conductor, your commissioning work as a composer, and your networking opportunities as a choir manager. Quo Vadis Choral Music Conference is your meeting place.

Quo Vadis Choral Music 2023 is an exchange podium specifically curated for conductorscomposerschoir managers, and other professionals in the choral music scene. It serves as a pivotal platform to explore the current development and future direction of choral music and enable collaborations between professional and amateur entities of the choral sector.

The second edition of the CHORALSPACE Conference is hosted by the Siparantum Choir (Kosovo)

Please send requests and reservations to: quovadis@siparantumchoir.com

CLICK HERE for Conference Registration

More: https://choralspace.org/portfolio/quo-vadis-choral-music-2023-en/

Conductor of Siparantum Choir Meets Kosovo Ambassador for Cultural Collaboration in Vienna”

The conductor of the Siparantum Choir, Mr. Memli Kelmendi, met in Vienna with the Ambassador of the Republic of Kosovo, Mr. Lulzim Pllana. In this meeting, Ambassador Pllana was informed about the upcoming concerts of the Siparantum Choir in Vienna, which are planned for 2023/2024. The possibilities of cultural cooperation were also discussed.

Zërat Magjik, Zemrat me Fuqi: Dhuroni për Misionin e Korit Siparantum 

Shkruan: Shqipe Malushi

Imagjinoni të jeni pjesë e një udhëtimi të jashtëzakonshëm, ku një vend europian i vogël kapërceu shtypjen, varfërinë dhe luftën, dhe doli më i fortë se kurrë. Vizualizoni një grup individësh të ri pasionant, të mbushur me ëndrra për të eksploruar botën dhe për të ndarë talentet e tyre me të gjithë. Ata dëshirojnë të shihen, të dëgjohen dhe të ndriçojnë fortë.

Për afër tetë viteve, Kori Siparantum, i përbërë nga 52 këngëtarë të përkushtuar, ka punuar pa ndërprerje në një bazë vullnetare për të ngritur zërin e tyre për paqe. Ata përpiqen të ndërtojnë marrëdhënie të reja, të inkurajojnë bashkëpunime, të pasurojnë kulturën, të ofrojnë mundësi për të rinjtë dhe të tregojnë Kosovën me krenari të paimagjinueshme. Muzika e tyre ka dekoruar skenat më prestigjioze të botës, duke siguruar që Kosova të dëgjohet dhe të shihet, përtej kufijve.

Por misioni i tyre shtrihet përtej performancave. Kori Siparantum synon të shërojë zemrat e njerëzve, të riparojë plagët e luftës dhe të ruajë trashëgiminë kulturore njëherë të bukur. Ata janë personifikimi i rezistencës dhe unitetit.

Sot, ju ftojmë të na bashkoheni në mbështetjen e Korit Siparantum, ylli ndritur i skenës muzikore të Kosovës. Themeluar në vitin 2017 nga një grup i ndryshuar individësh që ndanin një ëndërr të përbashkët, kori ynë personifikon gëzimin e këndimit, bashkëpunimit dhe miqësisë. Përkushtimi i tyre i pandalshëm i ka mundësuar atyre të përfaqësojnë kulturën e pasur të Kosovës në skenën globale.

Nën udhëheqjen e dirigjentit frymëzues, Memli Kelmendit, Kori Siparantum ka mahnitur audiencat në Gjermani, Portugal, Francë, Zvicër, Itali, Belgjikë, Kroaci, Slloveni, Maqedoni Veriore, Shqipëri dhe shumë vende të tjera. Talentin dhe përkushtimin e tyre i kanë sjellë katër medalje të arta, duke i shtuar pasurisë kombëtare të Kosovës.

Duke mbështetur Korin Siparantum, ju jo vetëm që po përkrahni fuqinë e muzikës për të shëruar dhe unifikuar, por gjithashtu po kontribuoni në rritjen dhe zhvillimin e trashëgimisë kulturore të gjallë të Kosovës. Së bashku, le të ndihmojmë këta këngëtarë të rinj të jashtëzakonshëm të vazhdojnë udhëtimin e tyre të mrekullueshëm, duke frymëzuar shpresë, duke festuar diversitetin dhe duke sjellë gëzim audiencave në të gjithë botën

Dhuroni sot dhe bëhuni pjesë e diçkaje të jashtëzakonshme. Bashkohuni me ne në inkurajimin e paqes, festimin e kulturës dhe fuqizimin e rinisë së Kosovës përmes melodive magjike të Korit Siparantum. Së bashku, mund të krijojmë një të ardhme më të ndritshme.

Dhe tani, Kori Siparantum po pret një mundësi të jashtëzakonshme! Ata kanë marrë një ftesë prestigjioze për të marrë pjesë në Lojërat Botërore të Korëve të 12-ta të vitit 2023, që do të mbahen nga 3-13 korrik 2023, në Gangneung, Republiken e Kores. Ky është një rast për të rinjtë talentuar të Kosovës të ndriçojnë në skenën globale, të përfshihen në muzikën botërore, të krijohen lidhje të reja dhe të tregojnë me krenari kulturën dhe aspiratat e vendit të tyre.

Megjithatë, rruga drejt fitores nuk është pa sfida. Ne kemi nevojë për ndihmën tuaj për të bërë këtë udhëtim të mundur për Korin Siparantum. Së bashku, mund të sigurojmë mbështetjen që ata kanë nevojë për të garuar në Lojërat Botërore të Koreve dhe të sjellin një medalje tjetër në shtëpi, duke hapur dyert për botën për të zbuluar Kosovën dhe talentet e shkëlqyera të rinj që po formojnë të ardhmen e vendit të tyre.

Qëllimi ynë është të mbledhim 40,000 për të mbuluar shpenzimet e nevojshme:

Tarifat e vizave për 27 anëtarët e korit: 1,080€

Ushqimi për 27 anëtarët e korit gjatë ngjarjes: 6,750€

Transporti nga Aeroporti i Seulit në Gangneung/Gangwon: 1,000€

Biletat e fluturimit për 15 anëtarët e korit: 28,000€

Asnjë shumë nuk është shumë e vogël, dhe kontributi juaj do të ketë një ndikim të rëndësishëm. Duke dhuruar, ju po ndihmoni Korin Siparantum të përfaqësojë Kosovën në këtë konkurs prestigjioz. Le të bashkohemi dhe të krijojmë mundësi të pafundme për të rinjtë tanë të ngriten dhe të suksesshëm. Bashkohuni me ne në mbështetjen e Korit Siparantum në këtë udhëtim të pafund. Së bashku, mund të bëjmë ëndrrat e tyre të bëhen realitet. Mbështetja juaj e pandërprerë vlerësohet shumë.

Për të realizuar këtë ëndërr, ne kemi nevojë për përkrahjen tuaj. Donacionet tuaja janë thelbësore për të bërë këtë ëndërr realitet.

Beneficiary: SIPARANTUM CHOIR 

Bank name: NLB BANK 

Bank account: XK05 1706 0016 0008 8587 

Bank code: NLPRXKPR 

IBAN: XK05 1706 0016 0008 8587 

Swift Code:NLPRXKPR 

Bashkohuni me ne në fuqizimin e këtyre artistëve të talentuar duke dhuruar sot. Mund të na kontaktoni në info@siparantumchoir.com për të marrë pjesë në këtë përpjekje. 

LOJËRAT BOTËRORE TË KORËVE TË 12-ta Korriku 3 – 13, 2023 Gangneung/Gangwon, Republika e Koreas

https://www.interkultur.com/events/world-choir-games/gangneung-2023/

PROMO

https://www.youtube.com/watch?v=D5ArS-b-Evo

Ju falënderojmë për mirëkuptimin dhe mirënjohjen tuaj të madhe.

Me dashuri dhe mirënjohje,

Shqipe Malushi

Support the Siparantum Choir’s Journey to the World Choir Games, Republic of Korea 2023

The Siparantum Choir proudly announces participation in the prestigious World Choir Games, the world’s largest choral competition. Representing their country for the second time, they continue to build upon their previous success.

In the World Choir Games 2021, the Siparantum Choir showcased exceptional talent, triumphantly claiming the title in the “Musica Contemporanea” category.

After a one-year delay, the World Choir Games will return to Korea in 2023, with Gangneung chosen as the host city. This marks the second time a Korean city has been selected for this esteemed event.

As the Siparantum Choir prepares to grace the stage again, they bring a rich legacy of excellence and a dedication to showcasing the beauty of choral music worldwide. To support their journey, the choir seeks donations to make this dream a reality.

Join us in empowering these talented artists by contributing today. Contact us at info@siparantumchoir.com to make a difference. Thank you for your generosity.

Every donation, big or small, helps us keep the music alive in our choir.

Beneficiary: SIPARANTUM CHOIR 

Bank name: NLB BANK 

Bank account: XK05 1706 0016 0008 8587 

Bank code: NLPRXKPR 

IBAN: XK05 1706 0016 0008 8587 

Swift Code:NLPRXKPR 

[Click for the video]

“Spectacular Debut: Siparantum Choir’s Mesmerizing Concert Leaves a Lasting Impression”

On Saturday, May 20th, at 8:00 PM, the premiere concert by the Siparantum choir took place at “Jusuf Gervalla” Cinema. The concert was attended by numerous art enthusiasts who had the opportunity to experience the performance, which has been acclaimed as one of the best in the group’s six-year history. We extend our gratitude to all those who have supported our journey.

Click here for the video:

Video made by www.zgjerohu.com

The Unforgettable Performance of Siparantum Choir at #ReMusicaFestival

We had an unforgettable night in Pristina at the #ReMusicaFestival. The Siparantum choir showcased months of hard work to an audience that truly appreciates our art. It was an honor to share our passion with such a supportive and loving crowd. Our members’ dedication and collaboration shone brightly, resulting in an exceptional performance. We extend our heartfelt thanks to our tireless choir members for their instrumental role in our success. Join us on our artistic journey and experience the magic we create together.

Photo: Rrahman Osmani / ReMusicaFestival

Experience the Magic of Siparantum Choir’s Premiere Concert at Cinema Jusuf Gervalla in Peje

We are thrilled to announce the premiere concert of the Siparantum Choir, the most prominent choir in Kosovo’s music scene. This is an exciting opportunity to witness this exceptional ensemble and experience an unforgettable night of music.

Featuring some of the region’s most talented singers and musicians, the Siparantum Choir will deliver a stunning performance of choral music that will leave you breathless.

Don’t miss your chance to be a part of this premiere performance. Join us on May 20th at 8:00 PM at Kinema Jusuf Gervalla in Peje and witness the magic of the Siparantum Choir.

SIPARANTUM CHOIR – ReMusica Festival

ReMusica Festival l Edicioni XXII Edition
INHALE • EXHALE
Prishtinë, Republika e Kosovës Pristina, Republic of Kosova

16.05 Kisha katolike “Shën Ndou” 𝘊𝘢𝘵𝘩𝘰𝘭𝘪𝘤 𝘊𝘩𝘶𝘳𝘤𝘩 “𝘚𝘵. 𝘈𝘯𝘵𝘩𝘰𝘯𝘺 Prishtinë, Kosovë | 20:00h
𝗦𝗜𝗣𝗔𝗥𝗔𝗡𝗧𝗨𝗠 𝗖𝗛𝗢𝗜𝗥
MEMLI KELMENDI dirigjent conductor

Walking in Beauty / Berlin Philharmonie, April 2023

Photography (c) Peter Adamik

Dear friends,

We are thrilled to share the most beautiful moments from our performance at the Berlin Philharmonic with the Siparantum choir conducted by our Memli Kelmendi. It was an unforgettable experience that gave us a sense of joy, accomplishment, and deep gratitude.

The energy of the renowned Berlin Philharmonic concert hall, the collaboration with the other choirs, colleagues, and the well-known composer, Ēriks Ešenvalds, and the opportunity to share our music with a wider audience filled us with immense pleasure. The atmosphere was electric, and the performance was a culmination of months of hard work, dedication, and passion for music.

WALKING IN BEAUTY

April 12 – 16, 2023 | PHILHARMONIE BERLIN

Beyond the musical collaborations, we also forged lasting friendships with singers from other choirs. We shared laughter, stories, and cultural insights during informal gatherings and after-concert celebrations. It was a beautiful reminder of how music transcends language barriers and brings people together.


APRIL 12, 2023, 20:00 at St. Matthäus Kirche Choirs

Coro de la Universidad de Valladolid (Spain) Dir. Javier Fajardo

Chamber Choir Flanders (Belgium) Dir. Jeroen Keymeulen

Hugo-Distler-Chor Berlin (Germany) Dir. Stefan Schuck

Mixed Choir Sonoros (Lithuania)Dir. Valerija Skapiene

Kamerkoor Koriolis (Belgium)Dir. Joris Derder

Siparantum Choir (Kosovo) Dir. Memli Kelmendi

Kammerchor des Collegium Musicum Berlin, (Germany) Dir. Donka Miteva

The choir performed the following works in the program: ‘Pax’ by Memli Kelmendi and ‘Fire’ by Katerina Gimon, featuring Fidan Strumcaku on the bass drum


APRIL 13, 2023 at 20:00, St. Matthäus Kirche

Siparantum Choir, Dir. Memli Kelmendi (Kosovo)
Sonoros, Dir. Valerija Skapiene (Lithuania)
Hugo-Distler-Chor, Dir. Stefan Schuck (Germany)

The choir performed the following works in the program: ‘PAX’ by Memli Kelmendi, ‘Mirëmbrama’ by Lorenc Antoni, ‘Xhike-Loke’ by Rafet Rudi, and ‘Fire’ by Katerina Gimon, featuring Fidan Strumcaku on the bass drum. Additionally, ‘My Song’ by Ēriks Ešenvalds was performed by Kaltrina Miftari, soprano, accompanied by Agron Shujaku.


Photography (c) Peter Adamik

APRIL 16, 2023 at 16:00, Berliner Philharmoniker

Chamber Choir Flanders, Dir. Jeroen Keymeulen, Vocal Art Ensemble of Sweden, Dir. Jan Yngwe, Sonoros Mixed Choir, Dir. Valerija Skapiene, Kammerchor des Collegium Musicum Berlin, Dir. Donka Miteva, Junger Kammerchor Berlin, Dir. Juliane Roever, Siparantum Choir, Dir. Memli Kelmendi, Kammerkoor Coriolis, Dir. Joris Derder, Hugo-Distler-Chor Berlin, Dir. Stefan Schuck, Coro de la Universidad de Valladolid, Dir. Javier Fajardo

In the first part of the concert, the choir performed the works: ‘The Rose’ for mixed choir, piano (Agron Shujaku), and string quartet (Cresere Berlin String Quartet) by composer Ola Gjeilo, ‘Fire’ by Katerina Gimon featuring Fidan Strumcaku on bass drum, and ‘My Song’ by Ēriks Ešenvalds performed by Kaltrina Miftari, soprano, accompanied by Agron Shujaku. The choir was conducted by Memli Kelmendi.


During your stay in Berlin, Siparantum Choir had the incredible opportunity to hold a workshop with the renowned composer Ēriks Ešenvalds. Ešenvalds is known for his exceptional choral compositions that are celebrated worldwide for their innovation and artistic depth. The workshop was a transformative experience for Siparantum Choir, as we gained new perspectives and honed their skills under the tutelage of a world-class composer.

At the end of the workshop, Ešenvalds expressed his admiration for Siparantum Choir, praising their musicality, dedication, and passion.


In the photo, the world-renowned composer Ēriks Ešenvalds and the conductor of the Siparantum Choir, Memli Kelmendi, are seen during a workshop held in Berlin. One of the compositions created during the workshop, titled ‘My Song’ by Ēriks Ešenvalds, was performed by soprano Kaltrina Miftari, accompanied by pianist Agron Shujaku, at the Berlin Philharmonic Hall on April 16th, under the direction of Memli Kelmendi.

Our choir conductor, Memli Kelmendi, leading 350 choristers in warm-up exercises


Photography (c) Peter Adamik

The Final Concert was made truly magical by the enchanting sounds of composer Ēriks Ešenvalds, featuring his most beautiful works such as ‘Rivers of Light,’ ‘She Walks in Beauty,’ ‘My Song,’ ‘Greetings,’ ‘O Salutaris Hostia,’ ‘The Heavens Flock,’ and ‘Only in Sleep.’ This will surely remain one of our most cherished experiences!

#WalkingInBeauty #Berlin #ChoralSpace


[VIDEO]

Siparantum Choir’s Memorable Performance in Berlin, April 2023

We are thrilled to share a heartfelt and emotional moment from our recent experience at the Berlin Philharmonic. In the video below, you will find an interview with the esteemed composer, Ēriks Ešenvalds, whose music has left an indelible mark on our souls. We are still deeply moved by the emotions that continue to carry us to this day.

We would like to extend our heartfelt thanks to Ēriks Ešenvalds, Kristine Sheroyan, Jan Yngwe, Jeroen Keymeulen, Vigdis Hansa Elst, Marie Lazri, and all those involved for their motivating words and unwavering support. Your encouragement has been truly invaluable to us on our musical journey.

We invite you to watch the video below and experience the magic of our time at the Berlin Philharmonic. Thank you for being a part of this incredible journey with us.

This success wouldn’t be possible without our friends’ support,
who have made this dream a reality: Embassy of Switzerland in Kosovo Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Albaqeramika, Komuna Pejë, ChoralSpace.

#BerlinPhilharmonic #WalkingInBeauty #EmotionalMoment #MusicJourney #Gratitude #ĒriksEšenvalds #KristineSheroyan #JanYngwe #JeroenKeymeulen #VigdisHansaElst #MarieLazri #MusicAppreciation #ChoralSpace #Kosovo #ChoralMusic


THANK YOU FOR YOUR SUPPORT

Working with Ēriks Ešenvalds / A Celebration of Contemporary Choral Music / Philharmonie Berlin, Germany

From April 12-April 16, the Siparantum Choir will again take the stage of the #BerlinerPhilharmoniker, this time with the most sought-after and performed composer and conductor in the world today, #ĒriksEšenvalds.

During the days of stay in Berlin, the Siparantum Choir will have the opportunity to work intensively with the rich choral repertoire of Ēriks Ešenvalds (the most famous works), which will be performed in the Grand Concert of the final evening at the Berlin Philharmonic, the evening of which is directed by Ešenvalds.
In advance, the program will be preceded by a concert with works that we will work on during the Workshop with Ešenvalds continue the concert, where we will present two pieces by the choral composers of the composer’s Ola Gjeilo (in collaboration with the string quartet Quartett Crescere, Berlin) and Fire by Katerina Gimon, this program directed by me.

The choir will have two more concerts, with selected choirs, on April 12 and 13 in St. Matthäus Kirche, Berlin.

APRIL 12, 2023, 20:00, St. Matthäus Kirche
Choirs of the Walking in Beauty Festival at St. Matthäus Kirche

13.04.2023 at 20:00, St. Matthäus Kirche

Siparantum Choir, Dir. Memli Kelmendi (Kosovo)
Sonoros, Dir. Valerija Skapiene (Lithuania)
Hugo-Distler-Chor, Dir. Stefan Schuck (Germany)

16.04.2023 at 16:00, Berliner Philharmoniker

Chamber Choir Flanders, Dir. Jeroen Keymeulen, Vocal Art Ensemble of Sweden, Dir. Jan Yngwe, Sonoros Mixed Choir, Dir. Valerija Skapiene, Kammerchor des Collegium Musicum Berlin, Dir. Donka Miteva, Junger Kammerchor Berlin, Dir. Juliane Roever, Siparantum Choir, Dir. Memli Kelmendi, Kammerkoor Coriolis, Dir. Joris Derder, Hugo-Distler-Chor Berlin, Dir. Stefan Schuck, Coro de la Universidad de Valladolid, Dir. Javier Fajardo

We thank the Embassy of Switzerland, the Ministry of Culture, Youth and Sports, the Municipality of Peja, and Alba Qeramika, ChoralSpace.

More info:

https://www.berliner-philharmoniker.de/en/concerts/calendar/details/54446

WalkinginBeauty #ĒriksEšenvalds #BerlinerPhilharmoniker #choralspace #SiparantumChoir